Een Retreat, is dat iets voor mij?

Voor iedereen die op zoek is naar balans, ontspanning of geluk

Met Thanks for the Trip wil Jorinde mensen inspireren meer Me time te ervaren.


Een Retreat, is dat iets voor mij?

Voor iedereen die op zoek is naar balans, ontspanning of geluk

Hoor jij ook steeds meer mensen om je heen het hebben over een Retreat? Of in Retreat gaan?

Wat is nu precies een “Retreat” en waarom zou ik dat doen?

Die vragen had ik een paar geleden zelf ook. Daarom heb ik alles rondom Retreats voor jou op een rijtje gezet.

Een Retreat is voor iedereen die op zoek is naar balans, ontspanning of geluk.

Een Retreat, is dat iets voor mij?
Een Retreat, is dat iets voor mij?
Jorinde vertelt uit eigen ervaring wat een Retreat is en wat het met je doet.

Dit artikel geeft je antwoord op de volgende vragen:

1. Wat is een Retreat eigenlijk?

2. Hoe lang duurt een Retreat?

3. Wat doet een Retreat met je?

4. Waarom een Retreat doen?

5. 10 Redenen om in Retreat te gaan

6. Lees het verhaal van iemand die op Retreat is gegaan

7. Welke soorten Retreats zijn er?

8. Waar vind ik de mooiste Retreats?

9. Ben jij toe aan een Retreat?

1. Wat is een Retreat eigenlijk?

“Retreat” is het Engelse woord voor “retraite”, wat heel letterlijk betekent: “jezelf terug trekken”.

Tijdens een Retreat trek je jezelf even terug uit je dagelijkse leven, het liefst met zo min mogelijk prikkels. De focus komt helemaal op jezelf te liggen.


“Retreat” betekent letterlijk jezelf terugtrekken.


Door te vertragen en een tijdje helemaal tot rust te komen, geef je je lichaam en geest tijd om te herstellen en komt er ruimte voor nieuwe ideeën, inzichten en antwoorden op jouw vragen. Als je een tijdje op Retreat bent, kunnen er bijzondere dingen gebeuren. Ben je benieuwd wat dan? Lees dan vooral verder, maar eerst meer over hoe lang een Retreat duurt.

2. Hoe lang duurt een Retreat?

“En hoe lang duurt zo’n Retreat dan? Want ik heb het al zo druk en eigenlijk helemaal geen tijd ome een Retreat te maken.”

Dat is een goede vraag en hangt helemaal af van wat jij wilt :-).

Je kunt op Retreat gaan voor een dag tot zelfs 3 jaar, maar dat doen alleen de Tibetanen.


Je kunt op Retreat gaan voor één dag tot zelfs jaren, maar 3 dagen op Retreat gaan kan al zo veel met je doen!


Er worden sowieso steeds meer “one day retreats” aangeboden, maar mijn ervaring is dat 1 dag echt te kort is om helemaal tot jezelf te komen. Over het algemeen geldt, hoe langer je jezelf helemaal terug trekt, hoe meer je uit de Retreat haalt.

Ik adviseer zelf altijd om 3 dagen (of langer) op Retreat te gaan.

3. Wat doet een Retreat met je?

Zeg nou zelf. Hoe vaak gun je jezelf echt even rust en maak jij echt tijd voor jezelf? Dan hebben we het niet over een uurtje sporten of met de beentjes op de bank naar Netflix kijken. Ik heb het hier over een dag of liever nog een paar dagen even helemaal voor jezelf.

Door een andere omgeving op te zoeken en uit je vaste stramien te stappen, gebeuren er 2 dingen. 1. Je lichaam krijgt tijd om te herstellen en 2. je geest krijgt tijd om helemaal tot rust te komen.

Waarom is dat zo belangrijk?

Je hebt het misschien niet eens (meer zo) in de gaten, maar gedurende de dag vliegen we van het een naar het ander en worden we overladen met informatie en prikkels. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam en onze hersenen constant in een soort van opperste paraatheid zijn.

Dat kost een berg met energie! Snap je nou waarom je soms moe bent, of geprikkeld of ergens even de energie niet meer voor hebt?

Door op Retreat te gaan geef je jezelf en daarmee ook je lichaam en geest rust. En weet je wat er gebeurt als je je lichaam en geest rust geven? Dan gebeuren er magische dingen.


Een Retreat kan je wonderbaarlijke inzichten geven


Je gaat dingen voelen die je eerder niet voelde. Dat gevoel was er eerst ook al, maar werd onderdrukt. En dat gevoel geeft je richting, want je gevoel weet altijd de juiste weg.

Daarnaast zorgt rust in je hoofd ervoor dat je kunt nadenken over een bepaald thema of vraagstuk wat je bezig houdt. Wanneer je je hersenen de ruimte en rust te geven om ergens over na te denken, zonder voortdurend te worden afgeleid, gebeuren er vaak magische dingen.

Ken je dat gevoel van: JA! Nu heb ik het antwoord. Dat gevoel heb je tijdens een Retreat vaak één of soms zelfs meerdere keren.

4. Waarom een Retreat doen?

Een Retreat, is dat iets voor mij?
Een Retreat, is dat iets voor mij?
Ervaar de bijzondere kracht die een Retreat je geeft.

Ervaar het zelf

“Waarom zou ik een Retreat doen?” word mij vaak gevraagd.

Je hoeft het natuurlijk niet te doen, maar de lijst van redenen om het wel te doen is erg lang, maar zal ook van persoon tot persoon verschillen.

Ik heb de belangrijkste redenen hieronder voor jou op een rijtje gezet:

5. 10 Redenen om in Retreat te gaan

1. Je wilt volledig tot rust komen. Heel belangrijk om jezelf en daarmee ook je lichaam en je geest regelmatig rust te gunnen!

2. Je wilt je opladen en nieuwe energie opdoen. Bijvoorbeeld voor een (drukke) periode die komen gaat of als voorbereiding op een nieuwe fase in je leven. Een Retreat kan ook heel geschikt zijn om juist een bepaalde periode af te sluiten.

3. Je wilt graag leren hoe je meer in het moment kunt leven zodat je meer van het hier en nu kunt genieten. Dat noemen we ook wel mindfulness. Meer weten over mindfulness? Lees dan mijn artikel wat ik geschreven heb over mindfulness.

4. Je wilt dichter bij je gevoel komen en leren om beter naar je gevoel te luisteren.

5. Om te investeren in je geluk. Een Retreat kan misschien wat kosten, maar gelukkig zijn is onbetaalbaar. Voor mij is dit vaak een reden geweest om het gewoon te doen.


Waarom een Retreat doen is een vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden.


6. Om minder stress te ervaren. Tijdens een Retreat kom je sowieso tot rust, maar grote kans dat je daarnaast ook inzichten opdoet hoe je de bronnen van jouw stress kunt aanpakken.

7. Het is een ideale gelegenheid om je spiritueel te ontwikkelen, bijvoorbeeld door meer te leren over meditatie, yoga of energie.

8. Om jezelf beter te leren kennen. Als je jezelf beter kent, weet je ook wat het beste is voor jezelf in het leven dat je leidt.

9. De antwoorden te vinden op vragen die je hebt.

10. Jezelf een heerlijke ervaring te bieden.

6. Lees het verhaal van iemand die op Retreat is gegaan


Ontdek de bijzondere kracht
die deze Geluk Retraite je geeft.

Een Retreat, is dat iets voor mij?

Estrella maakte een Retraite en vertelt hoe een Retraite ook jou kan helpen bij meer ontspanning, balans en geluk.

7. Welke soorten Retreats zijn er?

Er bestaan heel veel soorten Retreats. Om het wat overzichtelijker voor je te maken, heb ik de belangrijkste soorten Retreats voor jou op een rijtje gezet.

Individuele Retreat

In je eentje op Retreat gaan vinden veel mensen spannend. Dat is heel begrijpelijk. Het is ook spannend, maar “the magic happens” juist in het gebied buiten je comfort-zone. Dat is precies hoe ik het zelf ervaren heb. De eerste keer dat ik alleen op Retreat ging, vond ik eng. Maar geloof me: je moed zal beloond worden. Zelf vind ik een individuele Retreat de meest waardevolle soort. Trouwens, helemaal alleen ben je vrijwel nooit. Bij vrijwel iedere Retreat wordt je begeleid door een coach of is er een host bij wie je terecht kunt voor vragen. Lees ook Gina’s verhaal hoe zij een Retreat heeft ervaren of het verhaal van Renee van Aap Noot Reis over haar Rust, Ruimte en Natuur Retraite.

Duo Retreat

Ga je toch liever weg met iemand die dichtbij je staat? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om samen met iemand anders op Retreat te gaan. Bijvoorbeeld samen met je beste vriend(in), moeder, of met je partner. Zorg wel dat je met iemand gaat die dichtbij je staat en waarbij je je op je gemak voelt. Deze Retreat is bijvoorbeeld heel geschikt om samen met iemand anders te maken.

Natuur Retreat

Weet je wat ook heel fijn kan zijn? Om tijdens een Retreat de natuur in te trekken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jezelf een paar dagen terug te trekken in een Natuurhuisje of naar een plek te gaan die volledig is omgeven door prachtige Natuur. Wat ook heel waardevol is om een Retreat te ervaren met natuur coaching. Ik organiseer deze Retreat samen met Eva, een lieve gastvrouw en natuur coach Anneke.

Groep Retreat

Tijdens een Groep Retreat ga je samen met anderen, die je niet kent, op Retreat. Een Groep Retreat heeft vaak een bepaald thema. Dat kan van alles zijn bijvoorbeeld omgaan met stress, de zoektocht naar geluk of een Retreat voor jonge moeders. Op Retreat te gaan met gelijkgestemden rondom een specifiek thema kan heel waardevol zijn. Het gemeenschappelijke thema bindt elkaar en je merkt dat je er niet alleen voor staat en iedereen zo zijn struggles heeft. Je hoef je nergens voor te schamen. Je kunt helemaal jezelf zijn, en dat is fijn. Zelf heb ik ervaren dat je het meest haalt uit een individuele Retreat, maar dat kan per persoon verschillen.

Weekend Retreat

Hoe lang je op Retreat wilt gaan, hangt helemaal af van de tijd die je hebt en het budget. Bij een Weekend Reteat ga je, zoals de naam aangeeft, er een weekendje erop uit. Het weekend is de uitgelezen mogelijkheid om even helemaal weg te gaan. Plak de vrijdag of de maandag er aan vast en kom herboren terug.

Doordeweeks op Retreat

De kracht van een doordeweeks Retreat is vaak de rust die je ervaart, bijvoorbeeld wanneer je tijdens een Retreat het bos in gaat om te wandelen. Je moet er misschien vrij voor nemen van je werk, maar gun dat jezelf. Het is het zeker waard!

Stilte Retreat

Tijdens een Stilte Retreat maak je kennis met stilte en wat dit met je doet. De bedoeling is om zo min mogelijk en het liefst zelfs helemaal niet te praten. Is dat niet spannend? Jawel, maar geef je er aan over en ervaar de magie van stilte. Door in stilte te zijn, ga je dingen zien, horen en proeven die je normaal niet ervaart. Daarnaast zal stilte je nieuwe inzichten geven. De stilte is zo krachtig, het zal je dichter bij jezelf brengen. Lees hier hoe zo’n stilte Retreat er uit kan ziet.

Klooster Retreat

Steeds meer kloosters stellen hun deuren op voor mensen die op zoek zijn naar stilte en innerlijke rust. Klooster Retreats zijn in de meeste gevallen een combinatie van het verkennen van het klooster, yoga, meditatie en wandelingen in de natuur. Ook heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan gebedsdiensten, maar dat is vaak een keuze. In een klooster zul je echte rust kunnen ervaren en zul je stilstaan bij wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven. Maar ook kan het je helpen jezelf uit te dagen, te voelen wat het bij je naar boven brengt. Bekijk dit lijstje met kloosters waar je op Retreat kunt gaan.

Yoga Retreat

Yoga betekent verbinding en het gaat hierbij om de verbinding tussen lichaam en geest. Dat is dus ook het doel van een Yoga Retreat. Yoga is er in allerlei vormen. Lees dit artikel als je wilt weten wat Yoga precies is en wat het met je doet en lees ook het verhaal van Melanie die op Yoga Retreat ging aan zee.

Mindfulness Retreat

Een Mindfulness Retreat is erop gericht om in het moment te leven, en het leven meer te nemen zoals het is. Door meer mindful in het leven te staan, voorkom je dat de dagen aan je voorbij razen, waardoor je bewuster gaat leven en daardoor gelukkiger wordt. Mindfulness is fijn voor iedereen die bewuster wil leven, maar ook meer wil genieten!

Meditatie Retreat

Ook al denken veel mensen dat meditatie en mindfulness hetzelfde is. Ze hebben wel degelijk een verschillende betekenis. Meditatie en mindfulness gaan allebei om bewust leven, maar meditatie draait om stilte (fysiek en mentaal) en mindfulness om aandacht voor het moment. De focus op Meditatie Retreats zal liggen op het observeren en laten gaan van je gedachtes en jouw oordeel over deze gedachtes. Vaak worden Mindfulness en Meditatie Retreats gecombineerd.

Massage Retreat

Retreats en massages gaan hand in hand. Yoga en meditatie zorgen voor je geest en lichaam, terwijl een massage je spieren laat ontspannen. Een massage heeft een positief effect op spanning, depressie en stresshormonen. Bij een Massage Retreat word je heerlijk gemasseerd om je lichaam te ontstressen, om blokkades op te heffen en in sommige gevallen leer je ook zelf hoe je bepaalde massages kunt doen. Bij deze Retreat krijg je bijvoorbeeld een heerlijke hotstone massage :-).

Wellness Retreat

Wellness Retreats hebben als doel de gezondheid en welzijn te bevorderen door een combinatie van fysieke, psychologische en/of spirituele activiteiten. Een Retreat waarbij je gebruik kunt maken van een jacuzzi, hottub of sauna, zoals deze Retreat, kan ervoor zorgen dat je lichaam en geest extra tot rust komen en je betere inzichten kunt opdoen.

8. Wat zijn de mooiste Retreats?

Behalve de Retreats die ik in dit artikel aan bod heb laten komen, zijn er natuurlijk ook onze eigen Retreats. Thanks For The Trip biedt bijzondere Retreats aan om een gelukkiger leven te leiden, geïnspireerd door de 4 principes van geluk (Purpose, Body, Mind en Food).

Ik heb hieronder de 5 mooiste Retreats op een rijtje gezet die we vanuit Thanks for the Trip aanbieden:


1. Ontdek deze Retreat in Noord-Holland met privé sauna en hottub
Een Retreat, is dat iets voor mij?

Senna ging op retraite en vertelt wat The Simpel Art of Being Retraite met je doet.


2. Ervaar deze Retreat vlakbij Kampen met massage
Een Retreat, is dat iets voor mij?

Nathalie vertelt uit eigen ervaring hoe een retraite ook jou kan helpen om volledig tot rust en tot jezelf te komen.


3. Ontdek deze Retreat goed voor lichaam & geest in Zeeland
Een Retreat, is dat iets voor mij?

Florence ging op Body & Soul Retraite en vertelt hoe de rust, magie en totale ontspanning ook voor jouw emotionele welzijn kan werken.


4. Kom volledig tot rust tijdens deze Retraite aan Zee
Een Retreat, is dat iets voor mij?

Melanie ging op Yoga Retraite aan Zee en vertelt hoe een Yoga Retraite ook jou kan helpen bij meer ontspanning, balans en geluk.


5. Ervaar deze Retraite in Mariahoop met persoonlijke coaching
Een Retreat, is dat iets voor mij?

Estrella maakte een Retraite samen met haar vriend en vertelt hoe een Retraite ook jullie kan helpen bij meer ontspanning, balans en geluk.

9. Ben jij toe aan een Retreat?

Neem vooral rustig de tijd om de juiste Retreat uit te zoeken. Ga voor de optie die jou het meest aanspreekt. Misschien trekt een bepaald thema zoals Yoga, Mindfulness of Mediatie je aan. Of misschien ga je graag op Retreat met wellness of wil je een Klooster Retreat ervaren. In andere gevallen kan het meer een praktische keuze zijn omdat de data, de prijs, of de locatie jou het beste uitkomen. 


Volg vooral je gevoel bij het kiezen van een Retreat.


Ik hoop in dat je na het lezen van dit artikel een beter inzicht hebt gekregen in wat een Retreat precies inhoudt, wat het met je kan doen, waarom het zo goed voor ons is en, last but not least: dat ik je enthousiast hebt gemaakt om zelf een keer een Retreat te ervaren! Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op.